Prečo môžeme v horúčavách soliť… alebo … kedy je SOĽ NAOZAJ NAD ZLATO…

Naše telo je ako malá biochemická továreň, ktorá produkuje okrem iného neustále teplo. Hlavný inžinier nás dal do prostredia, ktoré je väčšinou chladnejšie ako my sami.  Preto pre nás stabilné vytváranie tepla aj s kolísavým nadbytkom nie je problém. Disponujeme veľmi efektnými systémami chladenia. Väčšinu dní v roku nám tieto systémy fungujú nepozorovane. Viac si ich všímame vtedy, keď tepla v našom tele vytvárame viac, napr. pri usilovnej práci alebo športovaní, alebo horúčavách.

Bežné leto nám nevadí, zvládame, chladenie beží na plné obrátky. Čím ďalej sú však teploty „bežne“ nad 30stC a to je problém.  Limitujúcou vonkajšou teplotou je teplota kože, čo je cca 33 stC. V takomto prípade totiž  z našich chladiacich systémov zostáva , kvôli fyzikálnym zákonom, fungovať len jediný a to POTENIE.

Ak by sme vzniknuté vnútorné teplo neodovzdávali do prostredia, teda ak by nám prestalo fungovať chladenie, prehriali by sme sa. Dostali by sme úpal.

ÚPAL je choroba. K príznakom patrí rozhorúčenosť kože, zvýšená telesná teplota,  smäd, slabosť, niekedy bolesť hlavy, závraty, búšenie srdca, nechutenstvo… Určite sme skoro všetci zažili… Odbornú zdravotnú pomoc by sme mali vyhľadať keď si nevieme rady, alebo keď sú príznaky „nenormálne“, teda napr. telesná teplota je nad 39stC a nedarí sa nám ju znížiť, chorý nedokáže prijímať tekutiny, slabosť a ospalosť prešli do poruchy vedomia- chorého sa nám nedarí zobudiť. Poprípade máme neprimerane zvýšený tep a tlak s ťažkosťami. 

POTENIE  je dobré, ochladzuje nás. Potenie zabezpečuje, aby nedošlo k prehriatiu.  V priestore s teplotou vyššou ako je teplota našej kože je to jediný spôsob ako dokážeme odovzdávať teplo. A tu je pes zakopaný!

POT JE SLANÝ

Na zabezpečenie chladenia potením je potrebná SLANÁ chladiaca tekutina. 1liter potu obsahuje 4g kuchynskej soli.

Nie, nechcem aby ste si merali, koľko sa vypotíte a koľko vypijete. Zdravý človek má na to vnútorné čidlá a keď ich vie počúvať, vie sa podľa nich riadiť. Je prirodzené, že v takomto počasí cítime smäd a máme chuť na slané. Ak je naša strava prirodzená, bez vysoko spracovaných potravín s dlhou životnosťou, naplnených soľou a inými zvýrazňovačmi chuti, nemali by sme mať s príjmom soli problém celoročne. Ako náhle sa viac potíte, viac pijete, pridajte v pitnom režime minerálne vody, aj tie s vyšším obsahom sodíka. To sú tie, ktoré sa pacientom s chronickými ochoreniami srdca,ciev,obličiek dlhodobo zakazujú…  

SOĽ v horúcich dňoch nie je naším nepriateľom, tak ako nám o tom celoročne hovoria v zdravotných okienkach. Dostatok soli je nevyhnutný na zabezpečenie potenia a chladenia.

PREVENCIA I LIEČBA PREHRIATIA má jednoduché zásady. Potrebujeme priestor ideálne  s nižšou teplotou ako je teplota kože, chladiacu tekutinu a plochu, ktorou chladíme.

  • 1.
  • Nájdite si chládok s miernym prúdením vzduchu / neslnečná izba, ventilátor nie otočený na vás, ale v kúte miestnosti/
  • 2.
  • Chladiacu tekutinu pridávame pri zvýšenom potení a zvýšenom  príjme tekutín /navyše nad náš bežný príjem/. Zabezpečí ju čistá voda s pár zrniečkami soli- chuť nám povie, kedy je dosť, pre prehriatejších  jednoduchý WHO roztok / 5kociek cukru, 1 kávová lyžička soli+ šťava z jedného citróna, pomaranča, alebo grepu do 1 litra vody/.
  • Jednoducho-  Ak ste zdravý, pite keď máte smäd, soľte keď sa vám žiada.
  • 3.
  • Plocha na chladenie je naša koža, buď voľná, holá, alebo pokrytá priedušným jednovstvovým oblečením, dostupná k poteniu a odparovaniu.
  • K tomuto článku ma inšpirovalo horúce popoludnie a tlak médií o tom, aký dôležitý je pitný režim. Takmer vždy sa zabudne povedať, že okrem vody potrebujeme aj soľ. …lebo SOĽ JE  NAD ZLATO… najmä v horúcich dňoch…
  • Júl 2024  MUDr. Dana Vavricová Ďureje

Viac o termoregulácií, o prevencii ale i liečbe prehriatia nájdete v uzavretej komunite online klubu Doktorkaonline

Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.