Je môj metabolizmus FLEXIBILNÝ ?

O flexibilite metabolizmu sa dočítate viac na blogu poradcu životného štýlu ako v lekárskej publikácii. Pravdou však je, že naše ambulancie sú zahltené pacientmi s neflexibilným metabolizmom a následnými príznakmi civilizačných ochorení…

Skúsme si povedať niečo o flexibilite metabolizme v „chalupárskom“ štýle…

Metabolizmus, teda zmena látok v živom organizme na získanie energie je ako kotlík. Podľa toho, v akom stave je, koľko a čo doň nakladáme, koľko pridávame vzduchu a ako odoberáme teplo, tak funguje. Presne tak pracuje aj ľudský metabolizmus. V ideálnom stave máme kotlík pekne vyčistený, pridávame primerané množstvo čistého paliva, s minimálnou tvorbou odpadu, zabezpečíme prístup vzduchu a odoberáme energiu potrebnú na život. V tom horšom prípade je kotol za…špinený, palivo nekvalitné, prípadne tak veľa a tak skombinovaného , že až oheň pridúša…

Hlavný inžinier nám naprojektoval dobre fungujúci kotol. Keď potrebujeme viac energie, spaľuje to, čo dostane a siahne na rezervy. Keď je paliva nadbytok, ukladá do zásoby. Nie do bateriek, ale do tukového tkaniva. Čo sa paliva týka sme univerzálni, energiu dokážeme získavať z všetkých základných živín, teda sacharidov, tukov i bielkovín. Tie posledné využívame na spaľovanie sporadicky, najmä v čase nedostatku. Spaľovanie sacharidov a tukov beží celých 24/7.

Človek žil tisícky rokov v prostredí so striedaním období hojnosti a nedostatku, viac toho druhého. Naše systémy sú naprogramované bojovať o život a zmeniť nadbytok na zásoby. V období prísunu jedla je zapnutý najmä sacharidový metabolizmus / a to aj u mäsožravcov, strava s obsahom sacharidov stimuluje tvorbu inzulínu/. Inzulín je hlavný „zhŕňajkovský“ hormón tvoriaci zásoby. V období mimo jedla, teda napríklad aj v noci, a tiež v období nedostatku sa inzulín a cukrový metabolizmus vypína a zapína sa tukový metabolizmus. Tuk je efektívnejšie palivo, má omnoho viac energie ako cukor a je jednoduchšie „uskladniteľný“ v tukovom tkanive. Dokonca sa z neho dokáže tvoriť špeciálne- jednoduchšie spaľovateľné palivo- ketolátky. Tie využíva aj mozog, ktorý ako jeden z mála orgánov má najradšej cukor.

Problém je ale v tom, že sacharidový a tukový metabolizmus nemajú radi, keď sa veľmi miešajú… Schopnosť prepínať medzi cukrovým a tukovým metabolizmom bola a je nevyhnutná na prežitie. Toto prepínanie sa volá METABOLICKÁ FLEXIBILITA.

Prepínanie podľa dostupnosti paliva, teda pružnosť, flexibilita nášho metabolizmu dobre funguje keď je náš metabolizmus, teda spomínaný kotol- čistý, s primeraným množstvom kvalitného paliva a aj dostatočnou spotrebou energie. Dnešný životný štýl v „komfortnej zóne“, s celodenným, niekedy aj celonočným a celoročným prístupom k potrave s neprimeraným množstvom priemyselne spracovanej stravy, najmä sacharidovej a s malou spotrebou energie na akúkoľvek fyzickú aktivitu pokazil gombík prepínania. Vzniká METABOLICÁ NEFLEXIBILITA.

Ako sa to prejavuje ?

„Zaseknutým“ prepínačom a stabilne zapnutým cukrovým metabolizmom. A keďže cukor je „krátkodobé „palivo, tak veľmi pomaly a zákerne, v období, keď sme „zdraví“, alebo máme aspoň takí pocit, je to neschopnosť fungovať nalačno, bez prísunu cukru. Nielen pri fyzickej záťaži, ale aj v kľude. „ Závislosť“ na jedle a cukre sa prejavuje potrebou neustáleho drobného nakopávania energie vo forme mini jedál, inak a dostaví nervozita, nesústredenosť, nevýkonnosť. Naše telo má zásoby energie v tukovom tkanive, no veľmi ťažko sa k nim dostávame.

Časom, viac keď sme 40+ sa pokračujúce príznaky metabolickej neflexibility prejavujú vo výsledkoch testov u lekára. Na preventívke sa dozvieme, že máme „ zlý metabolizmus“, nadváhu až obezitu, zvýšenú hladinu tukov, kyseliny močovej, vysoký krvný tlak, eventuálne až cukrovku. Toto všetko je už ďalší level zlého prepínania, teda metabolickej neflexibility. Tu už hovoríme o príznakoch prehltenia systému, nefungovania sacharidového metabolizmu a nefungovaní hormónu inzulínu. Telo sa snaží zregulovať spaľovanie jeho zvýšeným vyplavovaním, bunky však prestávajú na inzulín reagovať. Vzniká porucha inzulínovej citlivosti a inzulínová rezistencia.

V kotlíkovom slangu- máme zahltený, za…špinený kotol, kde napriek tomu stabilne prikladáme, niekedy veľa a bez rozmyslu a palivo nehorí, ale decht nám zapcháva trubky… Stávame sa pacientov a začíname konzumovať lieky na „zlepšenie metabolizmu“, zníženie tlaku, proti cholesterolu, na cukovku.

Čo tak upratať si svoj „kotlík“ ? Ako ?

Skúsme imitovať prostredie, na ktoré sme boli naprogramovaní:

  • Liečebné hladovanie…, ale o tom s niekým, kto sa tomu rozumie lepšie a má osobnú skúsenosť…
  • Imitujme obdobia nedostatku, dodržiavajme pôsty
  • Predĺžme čas spaľovania jednej dávky, teda predĺžme denne intervaly medzi jedlami a predĺžme celkový denný čas nalačno, napr. prerušovaným hladovaním. 5x denne musia jesť malé deti a veľmi chorí ľudia… Obdobie nalačno prispieva k čisteniu systému.
  • Zabezpečme PRIMERANÉ množstvo kvalitného paliva, neprepĺňajme. Primerané miešanie prirodzeného paliva u zdravých nie je problém. Ak však metabolizmus už dobre nefunguje, palivo miešajme čo najmenej. Teda jedzme skôr zeleninu s mäsom, alebo zeleninu so sacharidmi / pomáhajú oba základné výživové smery, zdá sa, že zmysel je skôr v prirodzenosti a nemiešaní…/
  • Pohyb, fyzická aktivita zabezpečí dostatočný výdaj energie a pomáha „odblokovať“ prepínač, návody na to, ako pohybom trénovať svoj metabolizmus prenechám odborníkom, máme takých aj na Slovensku…
  • Rešpektujme prírodné zákonitosti, teda biorytmy, denne, ročné… noc by mala byť obdobím oddychu- pre naše telo aj trávenie, jedzme sezónne, snažme sa udržiavať hmotnosť v priebehu roka bez koncoročných prírastkov.
  • Otužujme sa…

Tak sa mi zdá, že nech hovorím o akomkoľvek zdravotnom probléme, vždy končím s tým istým a najjednoduchším. Podstatných pre zdravie je len pár vecí a rozhodne tam patrí strava, pohyb, spánok…

Viac informácií o IBS pre tých, ktorí ním trpia nájdete voľne dostupné na Facebooku

viac o online klube Doktorkaonline
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.