Keď kúpite auto, určite je základnou otázkou palivo. Čím mám kŕmiť motor, aby auto bežalo ako
hodinky ?
Informácií, rád a odporučení na OPTIMÁLNE zloženie stravy je neúrekom, každý si môže vybrať. Klasická výživová pyramída preferujúca sacharidy , pôvodom z minulého storočia má dnes bohatú konkurenciu, cez vegetariánske, vegánske, paleo, keto, raw, a iné výživové smery. Problém je v tom, že sme každý iný a teda neexistuje univerzálny návod na stravu.
Jednoduchá odpoveď je- povie nám to naše telo. Naše telo je urobené tak, aby sme vedeli sami zvážiť, či je pre nás to, čo jeme vhodné. A hlavný orgán, ktorý je zodpovedný za rozhodovanie je jazyk. ÁNO. Práve jazyk a vnímanie chuti je spôsob, akým človek dokáže robiť selekciu potravín. Jazyk nám hovorí o tom, čo je príjemné- nepríjemné, vhodné- nevhodné, prospešné- škodlivé… poväčšine..
Hlavný inžinier nám naprogramoval vnímanie piatich základných chutí: sladká, slaná, horká, kyslá a umami. O prvých štyroch vieme všetci, o poslednej som sa ani na lekárskej fakulte pred viac ako 20 rokmi neučila. O čom hovoria…
Umami je chuť charakterizovaná ako chuť mäsa a mäsových vývarov, ale i fermentovaných potravín, napr. mlieka a syrov. Je to výrazná, sýta, príjemná chuť . Za túto informáciu sú zodpovedné najmä aminokyseliny- drobné stavebné prvky bielkovín, napríklad soli kyseliny glutámovej.
A aký má rozoznanie umami zmysel ?
Čo nám naše telo chce povedať pomocou rozoznávania tejto chuti ?
Nuž možno to, že sme všežravci, ale i to, že jednoduché spracovanie potravín, najmä tepelné spracovanie masa a fermentácia sú pre nás výhodné. Historicky , vo vývoji človeka, naši predkovia rozoznali primitívne spracované potraviny, ktoré nám chutili a boli pre nás vhodné, prospešné a bezpečné a zaradili ich do svojho jedálnička. A človek, ako jediný tvor, sa naučil aktívne svoju stravu spracovávať a obohacovať tak zdroje potravy.
Okrem tepelnej úpravy patrí fermentácia práve k takémuto tisícročiami overenému spracovaniu potravín. Dokonca existujú teórie, že práve prirodzene fermentovaná strava / aj s obsahom alkoholu/ bola jedným z podnetov vývoja abstraktného myslenia u človeka. Kto vie ?
Fermentovaná strava je spracovaná strava. Je natrávená mikroorganizmami. Toto natrávenie je však pre nás bezpečné a prospešné.
Takto spracované potraviny sú pre nás výhodné. Sú ľahšie stráviteľné, pretože sú natrávené. Obsahujú prospešné mikroorganizmy, ale aj ich pôsobky, výlučky, vitamíny, ktoré majú blahodarný efekt na zdravie a kondíciu našej črevnej bariéry a celého organizmu.
Fermentovaná strava je historickou súčasťou potravy kultúr na celom svete. My na Slovensku máme našu kyslú kapustu, bryndzu , ale blízky je nám i kefír.
Ak sme zdraví, môžeme sa v podstate spoľahnúť na náš jazyk. Ten je prepojený s naším hardvérom a softvérom. Povie nám, či sme viacej mäsožravci , alebo inklinujeme k sacharidovej strave. Naznačí nám, či máme dostatočnú enzymatickú výbavu na trávenie tukov, alebo ich máme v strave skôr obmedzovať.
Takisto nám povie o našej tolerancii a potrebe soli, alebo o riziku vzniku závislosti na jednoduchom cukre. Všetky tieto informácie sú súčasťou tzv. nutrigenetiky, teda individuálnej genetickej výbavy, ktorá hovorí o našom metabolizme.
Je tu ale problém!
Jazyk s vnímaním jednotlivých chutí sa dokáže orientovať len v prostredí prirodzenej stravy. Teda vtedy, ak prijímame potravu podobnú tej, ktorú jedli naši predkovia, a ktorá nie je výsledkom výroby vo fabrike. Vtedy sa môžeme spoľahnúť na jazyk, chuť a na signály, ktorými nám telo niečo hovorí.
Potravinársky priemysel totiž veľmi dobre vie, že oklamanie našich chuťových pohárikov vedie k nadmernej konzumácii a teda k väčšej spotrebe a predaju potravinárskych výrobkov. A biznis beží…
Preto prisládzané, prisoľované, pridávané glutamáty obsahujúce potravinárske výrobky sú síce veľmi dobrým a populárnym predajným produktom, no úspešne ničia náš prirodzený vnútorný kompas, ktorým sa orientujeme pri výbere stravy.
Dobrú chuť a inšpiratívny začiatok nového roka.