REFLUX

Nie sme prežúvavce, aby sme potravu spracovávali v ústach opakovane, na dvakrát.

REFLUX, teda návrat  obsahu žalúdka do pažeráka až do úst je nepríjemný, negustiózny, ale najmä zdraviu škodlivý.

Spätný tok v tejto časti tráviacej trubice hlavný inžinier naprojektoval najmä ako obranný mechanizmus . Ak telo rozozná nebezpečenstvo v našej strave, alebo potrebuje odľahčiť tráviaci systém, dôjde k vyprázdneniu „proti prúdu“ . Reflux sú podobné, dlhodobé, na množstvo omnoho menšie epizódy spätného toku. 

Pažerák oddeľuje od žalúdka ventil- volá sa DEZ dolný ezofageálny zvierač.

Jeho úloha je brániť spätnému toku pri práci žalúdka . DEZ si robí pri svojej práci kratučké prestávky na oddýchnutie, je to úplne normálne a bežné aj u zdravých ľudí.  Pri takýchto pauzách – spontánnych relaxáciách, nedochádza k žiadnemu poškodeniu. V dolnom  pažeráku sú na to zvyknutí a ojedinelé „zaplavenie“ sú pripravení zvládať viacerými ochrannými mechanizmami.

U pacientov s refluxom je situácia iná. Pri poľavení ventilu je spätný tok kyselej tráveniny častejší a masívnejší.  Naše obrana nestačí. Vzniká dráždenie a zápal.  Pociťujeme to ako nepríjemný pocit, tlak, pálenie, bolesť. Pri takýchto typických príznakoch reflux ľahko rozoznáme.  Niekedy sa však prejavuje zákernejšie, menej typicky: napr. bolesťou hrdla, zachrípnutím , zápalom hrdla, zápalom, stredného ucha, dlhodobým kašľom…  

Príčin a mechanizmov, prečo k nemu dochádza je mnoho, no u relatívne zdravých ľudí je najčastejším dôvodom PRETLAKOVANIE horného tráviaceho traktu.

Plyn v tráviacej trubici netvoríme my. PLYN tvoria mikroorganizmy. 

V hrubom čreve, kde sa živia hlavne  nami nevyužitou vlákninou  je ich  najviac a plyn sa  vyprázdňuje  prirodzenou cestou, väčšinou spoločensky akceptovateľne…

V hornej časti tráviaceho traktu by sa za normálnych okolnosti plyn mal tvoriť len veľmi skromne. Nahromadený plyn prehĺtaný pri jedle, alebo bublinkových nápojoch sa zvykne vyprázdniť  krátko po jedle, u kojencov veľmi roztomilo, eruktáciami- grganím.

Zvýšená tvorba plynu v tejto časti nie je normálna a je obrazom neporiadku, premnoženia mikroorganizmov.

Táto časť tráviacej trubice je bežne pre mikroorganizmy nehostinná.  Potravu v tejto časti máme tráviť predovšetkým my rozložením tráviacimi šťavami a následným vstrebávaním.  Pri akejkoľvek poruche  trávenia, oslabení prirodzených očisťovacích a obranných mechanizmov , napr. nedostatku žalúdočnej kyseliny, žlče, tráviacich enzýmov, vytvára nadbytok nestrávenej potravy  ponuku pre mikroorganizmy. A tie sa za potravou veľmi  radi sťahujú aj do miest, kde prirodzene nemajú čo robiť.

Pri trávení našej potravy mikroorganizmami vzniká plyn . Ten vedie k PRETLAKOVANIU, a pretlakovanie vedie k REFLUXU. 

Čo som chcela týmto povedať ?

Buďte citliví na PRÍZNAKY REFLUXU- typické aj menej typické

Ak na reflux trpíte, zamyslite sa nad poriadkom v hornej časti tráviacej trubice. Veľmi častou príčinou je porucha mikrobiómu v tejto oblasti.        

Viac sa môžete dozvedieť na hodinovom webinári online klubu Doktorkaonline              











Štítky:
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.