REFLUX gastroezofageálny
Nie sme prežúvavce, aby sme potravu spracovávali v ústach opakovane, na dvakrát.
Reflux, teda návrat obsahu žalúdka do pažeráka až do úst je nepríjemný, negustiózny, ale najmä zdraviu škodlivý.
Spätný tok v tejto časti tráviacej trubice hlavný inžinier naprojektoval najmä ako obranný mechanizmus . Ak telo rozozná nebezpečenstvo v našej strave, alebo potrebuje odľahčiť tráviaci systém, dôjde k vyprázdneniu „proti prúdu“ .
Reflux sú podobné, dlhodobé, na množstvo omnoho menšie epizódy spätného toku.
Pažerák oddeľuje od žalúdka ventil- volá sa DEZ dolný ezofageálny zvierač. Jeho úloha je brániť spätnému toku pri práci žalúdka . DEZ si robí pri svojej práci kratučké prestávky na oddýchnutie, je to úplne normálne a bežné aj u zdravých ľudí. Pri takýchto pauzách – spontánnych relaxáciách, nedochádza k žiadnemu poškodeniu. V dolnom pažeráku sú na to zvyknutí a ojedinelé „zaplavenie“ sú pripravení zvládať viacerými ochrannými mechanizmami.
U pacientov s refluxom je situácia iná. Pri poľavení ventilu je spätný tok kyselej tráveniny častejší a masívnejší. Naše obrana nestačí. Vzniká dráždenie a zápal. Pociťujeme to ako nepríjemný pocit, tlak, pálenie, bolesť. Pri takýchto typických príznakoch reflux ľahko rozoznáme. Niekedy sa však prejavuje zákernejšie, menej typicky: napr. bolesťou hrdla, zachrípnutím , zápalom hrdla, zápalom, stredného ucha, dlhodobým kašľom...
Príčin a mechanizmov, prečo k nemu dochádza je mnoho, no u relatívne zdravých ľudí je najčastejším dôvodom PRETLAKOVANIE horného tráviaceho traktu.
Plyn v tráviacej trubici netvoríme my. PLYN tvoria mikroorganizmy. V hrubom čreve, kde sa živia hlavne nami nevyužitou vlákninou je ich najviac a plyn sa vyprázdňuje prirodzenou cestou, väčšinou spoločensky akceptovateľne...
V hornej časti tráviaceho traktu by sa za normálnych okolnosti plyn mal tvoriť len veľmi skromne. Nahromadený plyn prehĺtaný pri jedle, alebo bublinkových nápojoch sa zvykne vyprázdniť krátko po jedle, u kojencov veľmi roztomilo, eruktáciami- grganím. Zvýšená tvorba plynu v tejto časti je však chorobná a je obrazom neporiadku, premnoženia mikroorganizmov. Táto časť tráviacej trubice je bežne pre mikroorganizmy nehostinná. Potravu v tejto časti máme tráviť predovšetkým my rozložením tráviacimi šťavami a následným vstrebávaním. Pri akejkoľvek poruche trávenia, oslabení prirodzených očisťovacích a obranných mechanizmov , napr. nedostatku žalúdočnej kyseliny, žlče, tráviacich enzýmov, vytvára nadbytok nestrávenej potravy ponuku pre mikroorganizmy. A tie sa za potravou veľmi radi sťahujú aj do miest, kde prirodzene nemajú čo robiť.
Pri trávení našej potravy mikroorganizmami vzniká plyn . Ten vedie k PRETLAKOVANIU, a pretlakovanie vedie k refluxu.
Čo som chcela týmto povedať ?
Buďte citliví na príznaky refluxu- typické aj menej typické
Ak na reflux trpíte, zamyslite sa nad poriadkom v hornej časti tráviacej trubice. Veľmi častou príčinou je porucha mikrobiómu v tejto oblasti.
K refluxu často vedie "pretlakovanie" hornej časti tráviacej trubice...
Chcete sa dozvedieť viac ?
Pozrite si celý hodinový webinár na túto tému a za členský príspevok získajte prístup k tomuto a ostatným viac ako 50-tim iným webinárom.